Ouderschapsdiagnostiek

Goed genoeg ouderschap: dat is wanneer kinderen veilig thuis kunnen wonen en gezond opgroeien in een huishouden met voldoende structuur. De kunst is om het gewone dagelijkse leven zoveel mogelijk op rollen te laten lopen, van het opstaan tot het slapen gaan en alles daar tussen in. Bij ProTalent wordt gewerkt aan de basis van het gezin, rust, reinheid en regelmaat.

“Deze ouders verdienen een eerlijke kans om te ontdekken of ze het in zich hebben”, stelt Rosanne Davelaar “Het is hard werken in dit project, maar als gezinnen dit goed oppakken, leggen zij de basis voor een zo zelfstandig mogelijk leven. Dat is zó de moeite waard, omdat alle kinderen het liefst bij hun eigen ouders opgroeien. De ouderschapsbeoordeling geeft veel inzicht in de (on)mogelijkheden van gezinnen. Als het tijdens het intensieve traject echt niet lukt, dan geven wij het advies om de kinderen bij andere opvoeders onder te brengen en/of een aanmelding te doen bij een beschermd woonvorm. Het feit dat wij ons daar expliciet over durven uitspreken is onderscheidend. En hard nodig wat mij betreft, want het is in ieders belang dat deze gezinnen een manier vinden waarop zij naar beste kunnen functioneren en de veiligheid van kinderen gewaarborgd wordt. Daarom haalt ProTalent er alles uit wat er in zit en werken we bovendien aan het verstevigen van het netwerk van de ouders.”

Het fijne van de ouderschapsdiagnostiek is het risico op uithuisplaatsing afneemt. Door intensieve begeleiding, diagnostiek en eventueel behandeling werkt ProTalent samen met de gezinnen aan goed genoeg ouderschap. De gezinnen doen mee op vrijwillige basis, zij het soms op verzoek van voogden of rechters bij onhoudbare situaties. Motivatie is het sleutelwoord, dus we gaan alleen met gezinnen aan de slag die echt bereid zijn te laten zien dat ze het kunnen. Tijdens het traject wordt er een ‘plan van aandacht’ opgesteld. In dit plan zullen doelen staan waar we mee aan de slag gaan. Individuele doelen, maar ook doelen als systeem. De duur van het onderzoek is zes maanden. Door die intensiteit probeert ProTalent daadwerkelijk een positieve verandering in gang zetten. Het onderzoek zal uitgevoerd worden in samenwerking met een gedragswetenschapper onder supervisie van de GZ-psycholoog of Orthopedagoog-Generalist.

Bij de afsluiting van de ouderschapsdiagnostiek krijgen gezinnen een advies: zelfstandig blijven wonen, met waar nodig ambulante ondersteuning, of doorstromen naar bijvoorbeeld een gezinshuis. In enkele gevallen blijkt het ouderschap niet goed genoeg en adviseert ProTalent om andere opvoeders in te schakelen, met betrokkenheid van de ouders op afstand.

Heeft u een vraag?

Heb je na het lezen van onze site nog vragen, opmerkingen, ideeën en/of tips? Wij horen graag van je. Voor contact kan je bellen met ons of het contactformulier invullen. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.